KOTIINTOIMITUS 0 €

Beely

8 vinkkiä talveen

8 VINKKIÄ: NÄIN AJAT TURVALLISESTI MYÖS TALVELLA

Pimeää, liukasta, sohjoa, lumipyryä, mustaa jäätä… talviautoilu voi nostaa sykettä ja stressitasoa. Onneksi turvallinen autoilu onnistuu talvellakin, kunhan auto, kuski ja ajotavat ovat kunnossa. _KMS3275.jpg

Talvea emme voi perua, mutta iloksemme voimme kertoa, että Beely on turvallinen valinta Suomen talveen. Miksikö? No siksi, että Beelyt ovat aina uudehkoja (1–5-vuotiaita), vähän käytettyjä (enintään 100 000 kilometriä mittarissa) ja niiden turvatekniikka on ajanmukaista. Autojen jo vakiovarusteiksi muodostuneiden passiivisten turvavarusteiden (turvatyynyt, hätäjarrutustehostin ja ajonvakausjärjestelmä) lisäksi yhä useammasta autosta löytyy myös edistyneempää aktiivista turvatekniikkaa, joka on omiaan lisäämään turvaa liikenteessä.

Tässä tärkeimmät vinkit turvalliseen matkantekoon:

  1. Älä aja iglulla. Älä ole se tyyppi, joka raaputtaa ikkunaan kaksi reikää silmien kohdalle ja lähtee matkaan puolen metrin lumikerros auton katolla keikkuen. Jäätynyt tuulilasi estää näkemisen, ja jos auton katolla on lunta, kinos voi luisua ensimmäisessä voimakkaammassa jarrutuksessa omalle etutuulilasille tai lentää takana tulevan näkökenttään. Ikkunoiden lisäksi tärkeitä puhdistuskohteita ovat valot, ilmanottoaukot ja mahdolliset tunnistimet sekä tutkat. Varaa siis lähtöön tarpeeksi aikaa, putsaa auto ja muista esilämmittää auto tarpeen mukaan.

  2. Renkaat, renkaat, renkaat. Renkaat ovat auton ainoa kosketuspinta tiehen, joten renkaiden kunto kannattaa ihan oikeasti ottaa tosissaan – ajoit talvesi sitten kitkoilla tai nastoilla. Muista tarkistaa renkaiden urasyvyys sekä mahdollisten nastojen määrä ja kunto säännöllisesti. Lisäksi renkaan ilmanpaine on tärkeää pitää oikeana. Beelyysi voit ottaa kätevästi lisäpalveluna renkaiden säilytys- ja vaihtopalvelun sekä rengasturvan, joka kattaa kaikki vaurioituneiden renkaiden uusimisesta aiheutuvat kulut. Kätevää!

  3. Aja rajoitusten tai sään mukaan. Perushomma, josta ei kuitenkaan voi koskaan muistuttaa liikaa. Nopeusrajoitukset ovat paikoillaan syystä, ja niitä tulee noudattaa. Jos olosuhteet ovat talvikelillä huonot, on suotavaa vähentää nopeutta jopa alle rajoituksen. Alhaisemmalla nopeudella autoa on helpompi hallita, pysähtymismatka ja -aika lyhenevät ja mahdollisen törmäyksen sattuessa seuraukset ovat lievemmät. _KMS3299.jpg

  1. Muista turvaväli! Tiesitkö, että äkkitilanteessa kuljettajalta kuluu yleensä vähintään sekunti vaaran havaitsemisesta jarrupolkimen painamiseen ja sadan kilometrin tuntinopeudella auto kulkee yhden sekunnin aikana jopa 28 metriä? Maantienopeuksilla turvallinen etäisyys edellä ajavaan autoon on metreinä sama kuin nopeuslukema – eli 100 kilometrin tuntinopeudella 100 metriä. Pimeässä ja liukkaalla tiellä vaaran havaitseminen ja jarruttaminen vie vieläkin pidemmän matkan, joten oikea tilannenopeus ja riittävä turvaväli muihin tielläliikkujiin ovat turvallisen matkanteon edellytys.

  2. Näy pimeässä. Vastaa rehellisesti: tiedätkö, mistä autostasi saa päälle sumuvalot? Jos et tiedä, ota selvää hyvän sään aikana! Sumuvalot kannattaa kytkeä päälle, jos lumi pöllyää tai näkyvyys on muuten huono. Takasumuvalo parantaa auton näkyvyyttä takana ajaville ja etusumuvalo auttaa näkemään paremmin eteenpäin.

  3. Muista oikeat varusteet. Tärkeimmät talvivarusteet autossa ovat lumiharja ja jääraappa, joilla auto puhdistetaan lumesta ja jäästä. Lapiolla auton saa tarvittaessa kaivettua hangesta, ja pipo, hanskat sekä turvaliivit tarvitaan, jos auto jättää tien varteen. Onneksi Beelyn kanssa tienvarressa ei joudu odottelemaan kauaa: jos Beelysi matka jostain syystä keskeytyy ja auto jättää tielle, Beelyn liikkumisturva on tukenasi. Se sisältää mm. tiepalvelun, auton hinauksen ja sijaisauton auton korjauksen ajaksi.

  4. Pakkaa auto huolella. Pimeällä muun liikenteen ennakointi on vaikeampaa ja äkkijarrutuksia saattaa tulla enemmän. Jos kuljetat autossasi tavaraa, sijoita raskaat tavarat alas ja lähelle selkänojaa. Älä säilytä matkustamossa mitään irtotavaraa etenkään hattuhyllyllä, sillä törmäystilanteessa lentoon lähtevät tavarat voivat saada pahaa jälkeä aikaan. Monojen, kenkien ja muiden matkatavaroiden paikka on takakontissa, ja jos suksia kuljetetaan auton sisällä, on varmistettava, etteivät ne liiku eteenpäin. Sukset onkin varminta sitoa kuormaliinalla toisiinsa ja kiinnittää ne esimerkiksi turvavöihin.

  5. Aja vain virkeänä. Tämä neuvo pätee kesät talvet. Ratissa väsymyksen ja keskittymisen herpaantumisen huomaa ensimmäisenä siitä, että auto alkaa ajelehtia kaistalla. Yhden pysähdyksen taktiikka ei pitkillä matkoilla ole paras, vaan pieniä taukoja olisi hyvä pitää jopa parin tunnin välein – etenkin huonossa säässä, kun auton hallinta vaatii enemmän keskittymistä. Jos autossa on useampi mahdollinen kuski, vaihdelkaa ajovuoroja.

Tutustu valikoimaan